ΘΕΣΗ - ΟΝΟΜΑΣΙΑ
• Κερασιά, ημιορεινός οικισμός στον νότιο τομέα του Ν. Κοζάνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 540m και απέχει από την πρωτεύουσα του Νομού 17 χιλιόμετρα. Βρίσκεται πάνω στο κεντρικό οδικό άξονα προς Αιανή. Από παλιά ανήκε στην επαρχία Κοζάνης – μια από τις τέσσερις – και αργότερα με τη μεταρρύθμιση «Καποδίστριας» ανήκε στο Δήμο Αιανής. Σήμερα με τον τελευταίο Αυτοδιοικητικό Νόμο «Καλλικράτης» ανήκει στο Δήμο Κοζάνης (εκλογές 2010).

ΠΑΛΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
• Κύρασα: χωριό του Τσιαρτσιαμπά, σήμερα Κερασέα. Η Χατζηιωάννου (2000:256) το αντιγράφει Κύρασα και το θεωρεί αταύτιστο. Ο Κούντουρας (2001:20) το γνωρίζει αλλά το παραδίδει και ως Κιρασία, λέξη όμως που δεν υπάρχει στον κώδικα. Οι κάτοικοι το αποκαλούν Κιρασία, Κερασιά. (Καλλιανιώτης 2003: «Ιστορία»)
• Μαρτυρίες των μεγαλύτερων του χωριού, μαρτυρούν ότι το όνομα της η Κερασιά το πήρε από το κέρασμα και την περασιά. Λένε ότι επειδή το χωριό ήτανε πέρασμα (περασιά) για άλλα χωριά ή για την Κοζάνη οι ταξιδιώτες σταματούσαν συνήθως στο χωριό για ξεκούραση και επειδή οι κάτοικοι ήταν πολύ φιλόξενοι τους κερνούσαν.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
• Η αρχή της ίδρυσης του οικισμού τοποθετείται στα βάθη των προϊστορικών χρόνων. Αυτό το μαρτυρούν τα πήλινα αγγεία που βρέθηκαν σε τάφους στη θέση «Άγιοι Ταξιάρχαι» 1 χλμ. Ανατολικά του χωριού, πριν το 1800.
• Από την τελευταία απογραφή έχουν καταγραφεί 192 «μόνιμοι» κάτοικοι.
• Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα πριν την Αιανή η οποία στο αρχαιολογικό της Μουσείο «φιλοξενεί» ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας από την περιοχή (εγγύς και ευρύτερη).
• Στη γύρω περιοχή βρέθηκαν αρκετά αντικείμενα πήλινα αγγεία, βάση αγάλματος, κομμάτια αγγείων, τάφοι, που μαρτυρούν ότι υπήρχε ζωή εδώ από τα πανάρχαια χρόνια. Εξάλλου δεν απέχει πολύ από τον αρχαιολογικό χώρο και το νεκροταφείο της αρχαίας Αιανής.
• Στη θέση του Προφήτη Ηλία τα υπεραιωνόβια δέντρα βελανιδιάς δηλώνουν θρησκευτική και κοινωνική ζωή πριν από πολλούς αιώνες. Στον Κώδικα της Ζάβορδας αναφέρεται το χωριό με αρκετούς προσκυνητές.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ
• Οι ασχολίες των κατοίκων είναι κυρίως αγροτικές και λιγότερο κτηνοτροφικές σήμερα. Πολλοί από αυτούς εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες – εργασίες και διαμένουν εκεί.
• Συνδέεται με την Κοζάνη με υπεραστική συγκοινωνία με πολλά καθημερινά διερχόμενα από την Αιανή δρομολόγια.
• Τα παιδιά σχολικής ηλικίας σήμερα, φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Αιανής αφού αυτό της Κερασιάς έχει κλείσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια περίπου (1996).

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
• Η ενοριακή εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ (εορτή στις 8 Νοεμβρίου) όπου την τελευταία δεκαετία οι κάτοικοι σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο κάνουν διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης υπάρχουν και δυο αξιόλογα εξωκλήσια της Παναγίας (Παναγιά) και του Προφήτη Ηλία (Αη – Λιάς) όπου στον δεύτερο πραγματοποιείται το παραδοσιακό Πανηγύρι στις 20 Ιουλίου κάθε χρόνο.

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
• Τα ήθη και τα έθιμα του (χωριού) της Κερασιάς έχουν κοινά στοιχεία από την ευρύτερη περιοχή με το όνομα «Τσιαρτσιαμπάς» και παρ’όλες τις διαφοροποιήσεις (μικρές) από τα γειτονικά χωριά, αναγνωρίζει κανείς κοινά γλωσσολογικά στοιχεία (ιδίωμα) καθώς και κοινές συνήθειες που αφορούν τον κύκλο της ζωής, (γέννηση, βάπτιση, γάμος, θάνατος κ.λπ.) και τις γιορτές – θρησκευτικές ή λαογραφικές – στον κύκλο του χρόνου όπως: Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα, Τρύγος, Θέρος κ.τ.λ.
• Σημαντική πολιτιστική δράση αναπτύσσει την τελευταία δεκαετία ο Αθλητικός – Μορφωτικός Σύλλογος «ΕΛΙΜΕΙΑΚΟΣ» της Κερασιάς με χορευτική ομάδα, αθλητικές δραστηριότητες, τοπικά έθιμα έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων του χωριού καθώς και την σύνδεση και την επικοινωνία του με την ευρύτερη περιοχή.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1. Λαζαρίνες (Σάββατο του Λαζάρου): έθιμο του Τσιαρτσιαμπά. Οι γυναίκες ντυμένες παραδοσιακά τραγουδάνε λαζαριάτικα τραγούδια στη πλατεία του χωριού.
2. Γιορτή τραχανόπιτας (Κυριακή μικρής αποκριάς): προσφέρεται τραχανόπιτα και τσιγαρίδες στον κόσμο.
3. Γιορτή εκκλησίας (8 Νοεμβρίου): εορτασμός του πολιούχου Αγίου του χωριού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, προσφέρεται γίδα βραστή με τραχανά και διάφορα άλλα εδέσματα που ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού.
4. Πανηγύρι του χωριού (20 Ιουλίου): εορτασμός της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία (ξωκλήσι σε ομώνυμο λόφο). Συνήθως γίνονται εκδηλώσεις με τοπικές ορχήστρες στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
5. Πρώτη Κυριακή του Ιουλίου οργανώνεται αγώνας δρόμου προς τιμή του Προφήτη Ηλία: ο πρώτος αγώνας δρόμου διοργανώθηκε την 1 Ιουλίου 2012.


Το κείμενο γράφτηκε από την Κατερίνα Γκουργκούτα και την Ζωή Γαλάνη για λογαριασμό του Δ.Δ Κερασιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου